CarCenterPlus - Autobanden Service

Balanceren

Vaak worden de termen balanceren en uitlijnen door elkaar gebruikt. Als de stuur van uw auto bepaalde snelheid gaat trillen, moeten de velgen waarschijnlijk gebalanceerd worden. Goed gebalanceerde velgen bevorderen het rijcomfort. De vakmensen van Car Center Plus beschikken over de kennis, ervaring en het gereedschap om de velgen van uw auto feilloos wegcontact te garanderen. Het ongemak van velgen die niet gebalanceerd zijn, hangt sterk samen met de mate van onbalans en de snelheid van de auto. Balanceren zorgt ervoor dat de velgen over de hele omtrek even zwaar zijn, zodat de auto bij een wat hogere snelheid niet gaat bonken, wat de ophanging onnodig belast.

Om de velgen te balanceren, heeft Car Center Plus de meest moderne elektronische apparatuur en kennis in huis. De monteurs (vakspecialisten) kunnen aan de hand van computersimulatie zien hoeveel en waar de gewichten geplaatst moeten worden om zodoende de velgen in harmonieus evenwicht terug te krijgen. Bij een goed gebalanceerd velg is de wegcontact beter. Dit bevordert de veiligheid en het rijcomfort van de auto. Goed gebalanceerd betekent ook een besparing in kosten, omdat extra slijtage wordt voorkomen.
 

Wanneer balanceren?

Banden worden altijd gebalanceerd wanneer ze voor de eerste keer op een velg worden gemonteerd of wanneer ze na reparatie opnieuw worden aangebracht. De balans van de banden moet worden gecontroleerd wanneer zich de eerste tekenen van trillingen voordoen.

Wanneer merkt u dit:
Langzaam heen en weer bewegend stuur bij lage snelheden (40 tot 70 km/uur):
De band kan hierbij ‘onrond’ zijn. Meestal is een correctie met een balanceerapparaat moeilijk of niet mogelijk. Aangeraden wordt om de band te behandelen met een tire trimmer (egaliseerapparaat) of te vervangen door een nieuwe band.
Trillend stuur bij hogere snelheden (100 tot 140 km/uur):
Dit betekent dat er sprake is van onbalans en kan meestal worden opgelost met balanceren. Afhankelijk van de mate van de onbalans kunnen er klachten optreden van licht trillen tot hard schudden.